Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Katera voda je primerna za zalivanje?

viber_image_2021-10-05_11-11-31-464

Voda je vir življenja. Pomanjkanje vode se pri rastlinah hitro opazi, saj jim listi uplahnejo, voda namreč v listih vzdržuje pritisk, ki jim da obliko.

Voda je osnova za delovanje encimov in proteinov ter tudi osnovna komponenta pri fotosintezi, saj jo rastline spojijo z ogljikovim dioksidom iz zraka in s tem ustvarijo sladkorje, ki so najpomembnejši vir energije za rast in razvoj rastline.

Sušni stres

Če rastlino premalo zalijemo, lahko doživi sušni stres. Pogosto je prisoten že pred pojavom očitnih znakov, kot so uveli listi, takrat rastlina že nekaj dni ne deluje normalno.

Rastline moramo opazovati in ugotoviti, kako se odziva na zalivanje, kdaj je najbolje, da jo zalijemo in koliko. Vedno se držimo pravila ‘manj je več’, še posebej pozimi, ko rastline večinoma počivajo in potrebujejo bistveno manj vode kot v rastni sezoni.

Preveč vode

Če je v zemlji vode preveč, je manj prostora za kisik, ki pa je izredno pomemben tudi v zemlji, saj ga podzemni deli rastline potrebujejo za svoj obstoj. Pri pomanjkanju kisika v zemlji začnejo korenine odmirati, višek vlage pa lahko povzroči gnitje in rastlino uniči v relativno kratkem času.

Koliko zalivamo je definitivno pomemben dejavnik, ni pa vseeno tudi to, s kako vodo zalivamo. Voda je idealno topilo, v njej se raztapljajo minerali in organske snovi, nekatere koristne, nekatere pa lahko škodljive za rastline. Pomembno je, da zagotovimo kakovost vode.

Trda voda

Pitna voda, ki jo natočimo iz pipe, je najbolj pogost vir vode za zalivanje, vendar pa ne najbolj ustrezen. Ta voda je sicer preverjene kakovosti in je primerna za človeka, ne pa za rastline. Ima visoke vsebnosti nekaterih mineralnih snovi, največ kalcijevih in magnezijevih karbonatov, to so mineralne snovi, ki tvorijo apnenčaste obloge (vodni kamen).

Kalcij in magnezij sta sicer za rastline nujno potrebna, vendar ju je ponavadi v substratih in gnojilih za rastline dovolj, zato z zalivanjem s trdo vodo lahko naredimo presežke teh snovi v zemlji. Zaradi kopičenja nekaterih snovi lahko pride do izpodrivanja drugih, tako rastlini onemogočijo sprejem ostalih hranil, v primeru presežka kalcija in magnezija pride do izpodrivanja kalija in natrija, ki pa sta tudi izjemno pomembni hranili.

Rastline brez vseh nujno potrebnih mineralnih snovi ne morejo uspevati, tako stanje pa lahko povzročimo tudi z nepravilnim doziranjem gnojil, zato je vedno potrebno upoštevati navodila.

Mehka voda

Za zalivanje je torej najbolje uporabljati mehko vodo. Mehka voda vsebuje manj mineralnih snovi, ki bi lahko porušile ravnotežje hranil.

Destilirana voda je načeloma najbolj primerna, saj ne vsebuje nobenih mineralnih ali organskih snovi, mehko vodo pa lahko pridobimo tudi drugače. Zbiranje deževnice je eden izmed načinov.

Če nimate možnosti zbiranja deževnice, lahko mehko vodo pridobite na zelo preprost način. V dobro oprane plastenke/steklenice do vrha natočimo vodo iz pipe in jo postavimo na mesto, kjer jih vsaj 24ur ne bomo premikali. V tem času se bodo mineralne snovi zaradi svoje teže spustile na dno.

Moramo pa biti pozorni, da za zalivanje uporabimo največ 2/3 vode, saj so se na dnu plastenke skoncentrirale mineralne snovi.

Mehko vodo lahko uporabimo tudi za pršenje sobnih rastlin ali za uporabo v vlažilcih zraka, da dvignemo zračno vlago, predvsem pozimi.

Pa srečno! 🙂