Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Terracotta okrasni lonci

Izdelek brez naslova (59)

ZAKAJ IZBRATI TERRACOTTA OKRASNE LONCE?

V tem članku vam bom povedala vse, kar morate vedeti o terracotta lončkih. Pisala bom o prednostih, slabostih, nasvetih za sajenje v terracota lončke in še več. Vendar preden preidemo k bistvu, še zanimivost – veste od kot prihaja beseda terracotta? Izhaja iz italijanščine ‘terra cotta’, ki v dobesednem prevodu pomeni ‘pečena zemlja’ oz. ‘kuhana zemlja’. Je nekaj smisla v tem, ker to v bistvu ti lončki tudi so –  pečena glina. 

CENA
Glineni lončki imajo več prednosti. Prva, ki jo bom izpostavila je cena. Ti okrasni lončki so v primerjavi z drugimi cenejši. Tudi dobijo se načeloma v vseh trgovinah vezanih na rastline in tudi v sto in eni velikosti. Dobi se jih v večih variacijah, tisti malo bolj posebni ali celo ročno izdelani so seveda dražji.


DRŽIJO ZRAČNOST ZEMLJE IN VARUJEJO VAŠE RASTLINE PRED ‘UTOPITVIJO’

Glineni lončki, ki niso glazirani, torej neobdelani, so tudi porozni, zato omogočajo izmenjavo vode in kisika. Z več kisika bodo korenine vaših rastlin zelo zadovoljne, sploh, če radi preveč zalijete vaše ljubljenke. Torej v primerjavi s plastičnimi in drugimi lončki so terracotta lončki super iz vidika prezalivanja. 

TEŽA
Druga dobra stvar glinenih lončkov je ta, da so težji od drugih. Kar pomeni, da lahko vanj nasadimo tudi težje in večje rastline, brez, da bi nas skrbelo, da se prevrnejo. 


VZORČAVOST
Za te lončke je značilno, da sčasoma postanejo vzorčasti, kar je podledica njihove poroznosti in vpojnosti, saj iz trde vode absorbirajo minerale, iz gnojil pa odvečno sol. Seveda nekaterim ta vzorčavost ni všeč, vendar ta ‘problem’ z lahkoto rešimo. Uporabljajte mehko vodo in namesto kemičnih gnojil uporabljajte organska, saj vsebujejo manj soli. Če pa imate lončke, ki so že vzorčasti, in bi jih radi očistili, pa je tukaj nasvet, kako to storite:

Potrebujete:
– beli kis
-voda
Kis in vodo zmešate v razmerju 1:3, in lončke za pol ure namočite v mešanico. Nato jih sščetkate.

Preden sadite nove rastline v stare lončke, je lončke dobro tudi dezifincirati, v primeru bakterij, virusov, ipd.

Potrebujete:
– belilo
– vodo
Razkužimo jih tako, da jih namočimo v mešanico 1belilo:10voda, za vsaj 4 ure. Potem jih je dobro za še eno uro namočiti v čisto vodo, da se belilo spere.

Ne pozabite, dezinfekcija in čiščenje sta povsem različni stvari. Lonček morda na zunaj izgleda čist in lep, vendar so lahko na njem bakterije, zato priporočam preventivno dezinfekcijo, preden posadite novo rastlino, saj kasneje je lahko prepozno. 

NAMAKANJE LONČKA PRED SAJENJEM

Problem pri teh lončkih je, da hitro vpijejo vodo, zato je sploh pri majhnih velikostih problem, da vpijejo vlago iz zemlje in posledično rastlina dobi premalo vode. Zato je dobro, da preden sadimo rastlino v lonček, lonček namočimo za pol ure v mlačno vodo. 


KATERE RASTLINE LAHKO POSADIMO V TERRACOTTA LONČKE?

Načeloma so glineni lončki primerni za vse rastline, vendar je pri nekaterih treba biti pozoren glede zalivanja, odvisno od tega, kaj rastlina potrebuje. Rastline, ki pa so definitivno JA! za terracotta lončke, pa so sansevierie, hoye, pileje, peperomie, sukulente, kaktusi.

Uživajte v sajenju!