Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Thrips, tripsi, resarji, ali.. kako že?

Izdelek brez naslova (62)

Škodljivci. Številne najbolj uničujoče žuželke so tudi med najmanjšimi, in tripsi niso izjema.

Kdo so?

So drobne žuželke, ki sesajo sok iz listov, stebel, brstov in cvetov rastlin, zaradi česar rastline sčasoma postanejo zbledele in so videti umazane.

Če dobro pogledate, boste našli črne majhne pike, ki plazijo po spodnjih delih listov okuženih sobnih rastlin. Ker so tako majhni, jih je težko videti na prvi pogled.

Odrasli tripsi so črni, lahko pa tudi rjavi, beli ali zeleno rumeni. Lahko letijo, vendar pri tem niso ravno dobri, tako da jih ne boste videli brenčati okoli sobne rastline (še dobro 🙂 ). Je pa ta njihova sposobnost letenja slaba z vidika, da se z lahkoto preselijo na sosednjo rastlino.

Nimfa, ki je ‘otroška’ faza tripsa, je še manjša in jo je še posebej težko opaziti. Pod lupo izgleda kot miniaturni odrasli trips brez kril in so običajno bele, zeleno rumene ali skoraj prozorne.

Jajčeca tripsov so tako majhna, da jih je skoraj nemogoče videti s prostim očesom.

Začetne faze okužbe

Življenjski cikel tripsov

Preden se naučite, kako se znebiti tripsov na sobnih rastlinah, je pomembno razumeti njihov življenjski cikel. Na grobo, obstajajo tri glavne stopnje: jajčece, nimfa, odrasli trips.

V idealnih razmerah se tripsi izjemno hitro množijo. Njihov celoten življenjski cikel, od jajčeca do odraslega tripsa, lahko traja le dva tedna. Odrasel trips živi nekje mesec dni. Razmnožujejo se nespolno, kar pomeni, da za razmnoževanje ne potrebujejo partnerja.

Od kot pridejo?

Večinoma pridejo v stanovanje skupaj z drugimi rastlinami. Bodisi z rastlinami, ki so poletje preživele na prostem, ali pa kako novo rastlino iz vrtnarije. Ker so tripsi zelo pogosti vrtni škodljivci, se lahko zgodi, da jih v stanovanje prinesete tudi s sadjem in zelenjavo, ali rezanim cvetjem iz vrta.

S čim se hranijo?

Hranijo se z mnogimi vrstami rastlin, zato bodite pripravljeni, da jih lahko najdete na katerikoli sobni rastlini. Sesajo sok iz listov, stebel, cvetov in brstov. Tako nimfe, kot odrasli tripsi, se lahko hranijo s sobnimi rastlinami. Običajno začnejo na spodnjih delih listov, kjer je tkivo nežnejše in bolj mehko.

Poškodbe

Običajno so prvi znaki zbledeli in na videz umazani listi. Listi se začnejo barvati sivkasto in belo, nato pa sčasoma porjavijo, ko poškodovana območja začnejo odmirati. Hranijo se s celicami, vrtajo pod površino lista in razgrajujejo notranjost lista, to pa splošči list. Mesta, kjer se tripsi hranijo postanejo svetlejša, bela, saj je prostor pod površino votel, klorofil je izsesan. Ko posamezen trips ali kolonija napreduje, za seboj puščajo črne pikice, iztrebke.

Čeprav načeloma tripsi lahko ubijejo sobno rastlino, je to redko. Zrele, zdrave rastline lahko prenesejo precej močno okužbo. Največja grožnja so majhnim in šibkim sobnim rastlinam.

Kako se jih znebiti?

Na njih boste skoraj sigurno neuspešno uporabljali kemične preparate. Tripsi lahko zelo hitro ustvarijo imuniteto, kar pa bo težavo samo še poslabšalo. Svetujem, da se poslužujete organskih metod zdravljenja. Ne samo, da delujejo bolje, ni vam treba skrbeti, da bi v svojem domu uporabili kakršnekoli kemikalije. Jupi!

Prva stvar, ki jo naredite, ko ugotovite, da je rastlina okužena je, da rastlino izolirate. Preverite tudi vse sosednje rastline in po potrebi izolirajte tudi njih. Da bi preprečili širjenje okužbe, si po stiku z okuženo rastlino dobro umijte roke.

Metode, ki so se po mojih izkušnjah in izkušnjah naših strank izkazale za uspešne:

Prvi korak je, da rastlino dobro sperete pod tekočo vodo. Če rastline ni mogoče premakniti do vodnega vira, uporabite stekleničko z razpršilom in vsak list posebej očistite. Pošpricate z vodo in s krpo iz mikrovlaken obrišete vsak list posebej. Nato liste poškropite z insekticidom, priporočam neemovo olje (naravni insekticid, ni strupen za živali). Neemovo olje po navodilih zmešate z vodo in ga s pršilko nanesete na rastlino. Pustite počivati 5-10min, nato pa liste obrišite. To ponavljajte nekaj dni, dokler niste res prepričani, da ste se škodljivcev znebili.

Skoraj vsi škodljivci imajo naravne sovražnike, ki jih običajno imenujemo predatorji oz. koristne žuželke. Ohranjanje ravnovesja dobrih in slabih žuželk je način, katerega narava uporablja že milijone let. Ko vidimo, da so naše rastline napadene, je eden izmed načinov tudi, da spustimo koristno žuželko oz. napadalčevega naravnega sovražnika v protinapad. Plenilci tripsov so pršice Neoseiulus cucumeris.

Propadli list, posledica že precej razširjene okužbe.

Ko končno zmagate bitko in se znebite tripsov pa je pomembno, da jim preprečite, da se vrnejo.

  1. Redno pregledujte rastline, najbolje ob vsakem zalivanju. Tako boste zaznali že prve znake in okužbo lažje zatrli.
  2. Če imate rastline čez poletje na prostem, jih ob premestitvi nazaj v stanovanje res dobro preglejte.
  3. Sadje, zelenjavo, cvetje, vse kar prinesete z vrta, hranite ločeno od sobnih rastlin.
  4. Ko prinesete domov novo rastlino, jo dobro preglejte in jo za nekaj tednov postavite v karanteno. Šele, ko ste prepričani, da ni okužena, jo postavite med druge rastline.

Pa srečno! 🙂