Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Prayer plants – kaj so?

viber_image_2021-10-04_14-21-14-733

So rastline iz družine Marantaceae, ki med drugimi vključujejo marante, calathee in ctenanthe. Gre za različne rastlinske vrste, ki pa so tesno povezane in večinoma zahtevajo podobno nego.

Zakaj se imenujejo prayer plants?

Tako jih poimenujemo zaradi načina, kako se listi odpirajo podnevi in se kot odziv na svetlobno spremembo ponoči zaprejo, kot roke pri molitvi. Za vizualizacijo si lahko pogledate time lapse videe, ki jih najdete na youtube.

Vrste

Obstaja na stotine različnih vrst. Večina izvira iz tropske Srednje in Južne Amerike.

Nekaj izmed njih, ki ste jih in jih boste še lahko našli v Zelenelini ponudbi:
– Maranta Leuconeura,
– Calathea Ornata,
– Calathea Orbifolia,
– Ctenanthe Burle-Marxii,
-Stromanthe Triostar,
-…

Maranta Leuconeura

Nasveti za nego

Če imate zelo svetlo kopalnico, je to idealen prostor za njih, saj prihajajo iz tropskih krajev in so navajene življenja na visoki zračni vlagi. Para iz prhe bo vaši rastlini zagotovila vlažnost, ki jo rastlina obožuje.

Skoraj vse prayer plants imajo rade srednjo posredno svetlobo. Zaradi preveč svetlobe lahko listi zbledijo ali pa svetloba povzroči opekline.

Dober režim zalivanja je ključnega pomena za ohranitev rastline srečne in zdrave. Prayer plants imajo rade, da je zemlja stalno vlažna, vendar previdno, vlažno ne pomeni mokro. Konstantno mokra tla bodo povzročila gnitje korenin. Te rastline morate pogosto zalivati, sploh spomladi in poleti. Redno preverjajte zemljo, da se ne izsuši. Jeseni in pozimi potrebujejo manj vode, ker preidejo v stanje mirovanja. Zalijte le, ko je površina zemlje suha, vendar pazite, da ze zemlja ne izsuši popolnoma.

Zalivajte s postano vodo/deževnico, ki naj bo na sobni temperaturi.

Zgodaj spomladi začnite z rednim gnojenjem, da boste dali rastlini dodatno energijo za rast. Gnojite z razredčenim tekočim gnojilom enkrat na dva tedna v rastni sezoni, oz. Po navodilih, ki so napisana na embalaži gnojila. Pozimi prenehajte z gnojenjem, saj je rastlina v obdobju počitka.

Calathea Orbifolia

Ljubijo zračno vlago

Prayer plants so tropske rastline in so navajene na zelo vlažno okolje. Če je zrak okoli rastline presuh, lahko konice listov začnejo rjaveti. Za nasveti lahko preberete tole blog objavo.

Ohranjanje zračne vlage je še posebej pomembno pozimi, ko se stanovanja začnejo ogrevati in je običajno zrak v zaprtih prostorih bolj suh. Poskrbite, da bo rastlina čimdlje od vira toplote, ter uporabljajte vlažilec zraka.

Razmnoževanje

Prayer plants razmnožite tako, da jih ločite. Najlažje in najbolje je to storiti med presajanjem, ko odstranite vso zemljo in lažje vidite kateri deli se dajo ločiti. Vendar bodite pozorni, da imajo vsi deli svoje korenine. Vsako novo rastlino posadite v svoj sadilni lonček in zmerno zalivajte, dokler ne opazite nove rastli, potem lahko začnete zalivato normalno. Najboljši čas za delitev je spomladi ali zgodaj poleti, ko je vaša rastlina polna energije za rast.

Toksičnost

Te rastline niso strupene in po ASPCA (Ameriško združenje za preprečevanje mučenja živali) so varne za pse in mačke.

Pa srečno! 🙂