Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Nega sobnih rastlin: JESEN in ZIMA

Izdelek brez naslova (52)

Skrb za rastline je lahko pozimi velik izziv. Dnevi se krajšajo, temperature nižajo, naše sobne rastline pa začnejo spreminjati svoje navade. Pomembno je, da jim vsaj malo pomagamo pri teh prehodih in prilagodimo nego. Uživaj v branju!

Pomembno je, da rastline postopoma navajamo na zimsko nego.

Kot verjetno že veste, večina sobnih rastlin pozimi miruje. Čez zimo imajo druge potrebe kar se tiče same oskrbe, zato je pomembno, da jih jeseni počasi začnemo pripravljati na zimo.

Prva stvar je, da začnemo počasi zmanjševati pogostost zalivanja. Velika večina sobnih rastlin pozimi ne potrebuje toliko vode kot poleti. Priporočam merilce vlažnosti (najdeš jih TUKAJ), saj boste z njihovo pomočjo lažje nadzorovali vsebnost vlage v zemlji in se posledično lažje izognili prezalivanju.

Katera voda je primerna za zalivanje?

Ena izmed rešitev so tudi podstavki s kamenčki. V podstavek pod rastlino nasujte manjše kamne in jih rahlo zalijte z vodo, toliko, da bodo kamni v vodi. Tako boste rastlini zagotovili dodatno vlažnost. NIKOLI naj rastlina ne stoji direktno v vodi, vodo pa tudi redno menjujte, da ne zastaja.

Rastline prestavite bližje viru svetlobe.

Dnevi postajajo krajši, zato bodo rastline dobivale vedno manj naravne svetlobe. Prestavite jih na bolj svetla mesta, predlagam okenske police na južni strani. Če jim naravne svetlobe ne morete zagotoviti, ali če je rastlin enostavno preveč za eno ali dve okenski polici, pa si lahko pomagate z lučmi, ki so primerne za vzgojo rastlin.

Ideja, kako pridobiti dodaten prostor ob oknu.

Pozimi rastline načeloma ne potrebujejo gnojila. Vendar ne prenehajte z gnojenjem nenadoma. Odvajajte jih postopoma, za čim lažji prehod. Najprej količino gnojila prepolovite, nato počasi oslabite odmerek tako, da do pozne jeseni prenehate z gnojenjem. Tudi spomladi, ko začnete spet gnojiti, začnite postopoma.

Zdaj je čas, da rastline od zunaj prinesete nazaj v stanovanje.

Zdaj je tudi čas, da sobne rastline, ki so se poleti sončile (ali senčile 🙂 ) na balkonih in terasah, prinesete nazaj v notranjost stanovanja. Če jih pustite predolgo zunaj, jim lahko otežite prehod, lahko pa tudi tvegate poškodbe zaradi mraza. Idealno je, da jih prestavite notri, ko začne temperatura padati pod 15 stopinj celzija.

V notranjosti prostora bodite pozorni, da so tudi tukaj temperature optimalne, torej nekje med 18 in 24 stopinj celzija. Rastline tudi ne marajo prepiha, tako hladnega, kot toplega, zato jih postavite stran od vhodnih/balkonskih vrat, oken, ki se pogosto odpirajo, ter virov toplote, kot so klime, kamini, grelniki ipd.

Kaj pa talno gretje?

V primeru talnega gretja priporočam, da rastline dvignete na police, če nimate te možnosti ali če so rastline prevelike pa vsaj na podstavke, da so rastline dvignjene od tal.

Škodljivci, vedno nadloga.

Rastline pred vnosom v stanovanje dobro preglejte, da v prostor ne povabite še kakega nezaželenega gosta (beri: škodljivca). Jesen je raj za njihovo razmnoževanje, zato rastline tekom jeseni in zime preglejujte pogosteje, priporočam tudi preventivno škropljenje z neem tonikom.

S kurilno sezono pride tudi (pre)suh zrak.

Čez zimo je potrebno tudi spremljati vlago v zraku, saj s kurilno sezono pride tudi sezona suhega zraka, ki pa ni optimalen za naše sobne rastline. Ker je po navadi večina rastlin tropskih, se bodo začele kaj hitro pritoževati nad prenizko zračno vlago. Da preprečimo suhe konice in robove listov priporočam uporabo vlažilca in pa merilca zračne vlažnosti, tako boste lažje nadzorovali vlago v zraku in jo po potrebi višali.

Za večino rastlin je optimalna zračna vlaga tam med 50-60%, če tega v stanovanju je morate zagotoviti, je ena izmed rešitev tudi rastlinjak. Priporočam, da rastline prestavite bolj skupaj; več rastlin na kupu bo zvišalo zračno vlago okrog njih.

Pa srečno! 🙂