Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Kdaj in kako zalivati sukulente?

viber_image_2021-09-29_13-15-07-771-1

Sukulenta je izraz, ki se uporablja za poimenovanje rastlin, ki lahko v svojih mesnatih listih zadržijo odvečno vodo za sušne dni. Zaradi te sposobnosti jih ni potrebno zalivati tako pogosto in ravno zaradi tega so izjemno priljubljene.

Kdaj zaliti sukulento?

Preveč zalivanja je še vedno, kot pri drugih rastlinah, tudi pri sukulentah najpogostejši problem. Ena izmed ključnih stvari, za zdrave in lepe sukulente je, da se zemlja pred zalivanjem posuši.

Bolj, kot boste opazovali in spoznavali svoje sukulente, lažje boste ocenili, kdaj je zemlja dovolj suha, da je čas za zalivanje.

Če opazite, da se listi pri sukulentah začnejo gubati, je rastlina že dehidrirana. Kljub temu, da je bolje, če je rastlina premalo zalita, kot preveč, je vseeno treba biti pozoren, da ne pride do izsušitve, torej na dovolite, da se listi zgubajo.

Kako zaliti sukulento?

Uporabite podstavek, krožnik ali karkoli primernega, vanj pa nalijte le toliko vode, da je sadilni lonček do 1/4 potopljen v vodi. Zemlja bo ‘popila’ vodo skozi drenažne luknje in s tem bo vlaga prišla do korenin, skozi katere jo rastlina absorbira.

Sukulento namakajte tako dolgo, da bo zemlja prepita z vodo, vendar bodite previdni, da je ne pustite namakati predolgo, saj lahko pride do gnitja korenin.

Če imate sukulente posajene v loncih brez drenažnih lukenj, bodite pri zalivanju precizni. Pazite, da rastline ne zalivate po listih saj se lahko voda v centru, kjer se listi stikajo, nabere in posledično začne rastlina gniti. Zalivajte res samo po zemlji, pa še to le toliko, da bo zemlja namočena, vendar voda ne bo stala v lončku.

Kako pogosto zalivati sukulente?

Na to vprašanje ni pravega odgovora. Pogostost zalivanja je odvisna od več dejavnikov.

Sukulente pozimi rastejo počasneje, zato potrebujejo manj vode, kot poleti. Odvisno je tudi od okolja, v katerem raste. Pri višji zračni vlagi bo potrebovala manj vode, kot pri visoki. Več, kot ima svetlobe, hitreje se bo zemlja sušila ipd.

Predlagam, da rastlino opazujete in na tak način določite primeren čas za zalivanje.

Pa srečno! 🙂