Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Kalateja: suhe konice in robovi listov

2048×1365-Calathea-SEO-GettyImages-1249800471-a3cc9b6-1-1

Kalateje potrebujejo najbližje popolni oskrbi možne pogoje. Skoraj nemogoče se je izogniti kaki suhi konici tu in tam, tudi s popolno nego. V tem članku najdete razloge, zakaj do tega pride in kako se spoprijeti s težavo.

Prenizka zračna vlaga

Če opazite suhe konice in veste, da je rastlina sama po sebi zdrava, da je zalivanje urejeno in opažate novo rast, gre verjetno samo za prenizko zračno vlago.

Kalateje potrebujejo vlago nad 50%, nekatere celo več. Bolj, kot gre za občutljivo vrsto, večja verjetnost je, da se pojavijo suhe konice. Če imate več različnih kalatej, boste sami opazili, da so nekatere bolj občutljive kot druge.

Zalivanje

Suhi robovi listov so pogost pojav pri kalatejah. Prva stvar, ki jo morate preveriti je zalivanje in kvaliteta vode.

Kalateje so občutljive na kvaliteto vode. Soli, klor in druge kemikalije lahko požgejo liste. Če uporabljate vodo iz pipe je lahko pretežka in vsebuje preveč mineralov in soli.

Nekaterim kalatejam bo taka voda odgovarjala, sploh pa ne teče v vseh domovih iz pipe enaka voda, tako da morda nekateri s tem ne boste imeli težav. Če pa se pojavijo rjavi robovi, pa je prva stvar s katero lahko ublažite problem ta, da začnete uporabljati filtrirano ali destilirano vodo, še bolje pa – deževnico.

Lahko gre tudi za premalo zalivanja. V tem primeru boste opazili tudi ‘otožnost’ rastline, povesila bo liste in izgledala žalostna, lahko začne vihati liste.

Ko zalivate kalateje, bodite pozorni, da jih zalijete šele, ko se zgornja plast zemlje posuši. In takrat jo zalijte z obilico vode, voda naj steče skozi drenažne luknje, da se zemlja dobro prepoji.

Tudi pri preveč zalitih rastlinah lahko pride do suhih konic, saj posledično pride do gnitja korenin in gnile korenine ne absorbirajo vode. Kar pomeni, da voda ne ‘pride’ do listov in se začnejo sušiti. Zato se prezalivanje pogosto zamenjuje s premalo zalitimi rastlinami.

Gnojenje

Če že uporabljate destilirano vodo in se suhi robovi vseeno pojavljajo, se morda razlog skriva v gnojenju. Preveč gnojila lahko povzroči kopičenje mineralov in soli v zemlji, suhi robovi pa so lahko poslediva.

Lahko je tudi kriva kombinacija gnojenja in zalivanja od spodaj. Veliko ljudi (vključno z mano) se poslužuje zalivanja od spodaj, ravno iz razloga, ker je manjša verjetnost, da pride do prezalivanja. Vendar je slabost tega, da voda ne steče skozi zemljo in posledično ne spira mineralov, tako, da se lahko sčasoma minerali nakopičijo v zemlji.

Moj nasvet je, da se tu in tam vseeno poslužimo zalivanja od zgoraj in s tem pripomoremo k spiranju mineralov in soli iz zemlje.

Padec temperature in/ali prepih

Naslednja stvar, ki lahko povzroči rjavenje konic je tudi nenadna temperaturna razlika.

Če je bila rastlina izpostavljena mrazu in/ali prepihu, je to lahko razlog.

Škodljivci

Seveda so razlog za poškodovane liste lahko tudi škodljivci. Preglejte rastlino in v primeru, da opazite pajčevine, premikajoče se pikice, ali karkoli, kar bi lahko bil pokazatelj, da je rastlina okužena, primerno ukrepajte. Rastlino takoj umaknite stran od ostalih in začnite z zdravljenjem. Preglejte tudi ostale rastline.

Ali je smiselno poškodovane liste odstraniti?

Če je celoten list rjav in suh, ga brez slabe vesti odstranite, saj nima več funkcije. Če je list ali več listov deloma poškodovanih, bodite previdni. Če boste odrezali preveč listov, lahko rastlino spravite v stres. Odrezali naj ne bi več kot petine vseh listov.

Ko boste ugotovili, kaj vaši rastlini povzroča rjave in suhe konice in boste težavo rešili, bo rastlina slej, kot prej pokazala veselje in vas nagradila s čudovitimi, zdravimi listi. Takrat boste lahko stare in poškodovane liste postopoma začeli odstranjevati.

Pa srečno! 🙂