Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

Možnost osebnega prevzema vsak delovnik 8:00-14:00 v Kopru, Šmarska cesta 2

    • V košarici ni izdelkov.

Elephant Ear sobne rastline

26-Types-of-Elephant-Ear-Plants2

Ker sem sama velik ljubitelj alokazij, sem se odločila, da vam predstavim skupino rastlin, ki jih imenujemo ‘elephant ear’. Z vami bom delila nasvete za nego kolokazije, alokazije, kaladijev in ksantosom, ki so osupljive rastline in nepogrešljiv dodatek v vašem domu.

Slonovo uho. Če ste brskali za rastlinami v lokalni vrtnariji, ste sigurno že zasledili vsaj eno vrsto slonovega ušesa. Pogosto so promovirane kot odlične rastline za ob bazene ali za na terase, saj oddajajo čudovito tropsko vibro, imajo dramatične liste in sposobnost rasti do izjemnih velikosti. Številne sorte same rastline v idealnih pogojih zrastejo tudi do tri metre, po mojem mnenju pa so najbolj osupljivi del rastline listi.

Rastline izvirajo iz jugovzhodne Azije, kjer rastejo kot trajnice in ljubijo vroče, vlažno ozračje čez celo leto. Na drugih delih sveta se dobro znajdejo tudi na prostem, predvsem v toplih delih leta, čeprav naj bi prenesle temperaturo tudi do 0 stopinj celzija, jih je priporočljivo čez zimo prestaviti na toplo in jih tako zavarovati pred zmrzaljo.

Svetloba

So precej potrpežljive rastline. Na splošno lahko rastejo na soncu ali v senci in uživajo v vlažnih tleh. Pri večini ostalih rastlin je priporočljivo, da se zemlja posuši med enim in drugim zalivanjem, slonova ušesa so drugačna. Če jih boste pustili žejne, vam ne bodo oprostile. Številne sorte dotične rastline uživajo delno senco, do indirektne svetlobe. Nekatere uspevajo tudi na direktnem soncu, vendar ne smejo biti izpostavljene neposredni svetlobi ves dan, saj preveč sonca lahko ožge njihove čudovite liste, občutljive so zlasti nekatere manjše sorte kot je alocasia polly. Tiste sorte, ki imajo temnejše liste, imajo rade več sence. Nekatere bom tudi podrobneje opisala v nadaljevanju.

Vrste

Obstajajo štiri glavne vrste elephant ear rastlin. Njihove potrebe po zalivanju, prsti in svetlobi pa se razlikujejo. Razlika je tudi v tem, ali jih gojite na prostem ali kot sobne rastline. Razčlenila jih bom na kolokazije, alokazije, kaladije in ksantosome.

Kolokazija

Imenovana tudi taro rastlina ima tradicionalno obliko slonovega ušesa, ki zraste iz dolgega stebla in se usmeri proti tlom. Obstaja šest vrst kolokazij, ki pa lahko v idealnih pogojih zrastejo tudi do tri metre. Dobro uspevajo na direktnem soncu, pa tudi na hladnem. Domače so po močvirjih, zato bodo z veliko vode in vlažnimi tlemi rastle kot plevel.

Razmnožujejo se z delitvijo čebulic pozimi.

Alokazija

Alokazij obstaja več kot 70 vrst in so manjše od kolokazij, zrastejo do največ 2m v idealnih pogojih. Med priljubljene sorte spadata predvsem macrorrhizos, t.i. Gian Taro, ki zraste ogromna, ter alocasia polly, ki ostane manjša. Za razmnoževanje preprosto odrežete kos korenike pod zemljo in jo posadite v lonček, ter jo zalivate kot običajno.

Verjetno poznate alokazijo Polly. Noben vodnik ne bi bil popoln vodnik brez posebej namenjene pozornosti tej prečudoviti sorti alokazije. Je rastlina, katere listi so manj podobni slonovim ušesom in bolj puščici. V pravih razmerah in v času aktivne rastne sezone zelo hitro raste – vsak teden lahko obrodi nov list, listi pa se lahko v enem tednu v velikosti podvojijo. Imajo osupljive žile, ki segajo po listih in imajo debelo, sijajno, temno zeleno površino. Kljub temu, da so zelo priljubljene kot sobne rastline, sama alokazije polly ne bi izbrala za začetnika, saj znajo biti precej muhaste. Pri zalivanju je treba biti previden, ne marajo biti preveč namočene, a tudi izsušene ne. Dobro je, da rastline zalivate, ko je zgornjih nekaj centimetrov njihove zemlje suhih. V zimskih mesecih, ko ne rastejo aktivno jih zalivajte manj. Druga stvar, zaradi katere so te alokazije bolj zahtevne kot sobne rastline, je njihova potreba po ravno pravšnji svetlobi. Najbolj jim ugaja poleg velikega okna, z veliko posredne sončne svetlobe. Njihova ljubezen do vlage se lahko zakomplicira v zaprtih prostorih, saj je pogosto zrak presuh. Alokazije potrebujejo veliko zračne vlage. Priporoča se, da jih gnojite v rastni sezoni.

Kaladij

Caladium ali angel wings (angelska krila), kot mu radi pravimo, je nežna variacija slonovega ušesa. Najbolj priljubljena sorta ima zeleno bele liste, ki so tanki skoraj kot papir. Druge pogoste sorte vključujejo rdeče in roza barvne odtenke. Obstajata dve glavni vrsti kaladijev, ena vrsta ima velike liste v obliki srca z dolgimi stebli, druga vrsta pa ima na krajših steblih manjše liste, ponavadi gre tudi za manjše rastline. Kaladiji so manjši kot alokazije in kolokazije, se pa dobro obnesejo tudi v prostorih z manj svetlobe. Všeč jim je zmerno zalivanje in gnojenje v obdobju aktivne rasti.

Ksantosoma

Izvira iz ameriških tropskih območij in je manjša kot njene sestre alokazija in kolokazija ter brat kaladij.
Rastejo tudi v polni senci z veliko zalivanja.

Strupenost

Kot mnoge rastline so tudi slonova ušesa strupena, če jih zaužijemo v večjih količinah. Listi in stebla vsebujejo oksalno kislino, ki lahko pelje v resne bolezni. Posebej previdni bodite pri sobivanju teh rastlin z živalmi in otroci, saj potrebujejo veliko manjši odmerek, da občutijo učinke toksičnosti.

Uživajte v sajenju (in presajanju)!